Θλάση: Ο φόβος των elite αθλητών – Συμβουλές αποκατάστασης
Με πολύ απλά λόγια όλοι ξέρουμε ότι η θλάση είναι ένα κόψιμο μίας δεσμίδας από τον μυϊκό ιστό. Δηλαδή : έχουμε ένα ύφασμα το οποίο σχίζετε σε μια μεριά , μετράμε πόσα εκατοστά κόπηκε και ανάλογα αξιολογούμε την ζημιά. Υπάρχει και η περίπτωση να κοπεί τελείως από την μία μεριά στην άλλη , τότε μιλάμε για ολική ρήξη και ο γιατρός μας θα απαιτήσει την συρραφή του.
Ευτυχώς ο άνθρωπος διαθέτει έναν πολύ καλό μηχανισμό αποκατάστασης και ίασης του τραυματισμού που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μηχανήματα.
<<Η φύση γνωρίζει καλύτερα από εμάς >>
Σεβόμενοι λοιπόν την βιολογία και τα στάδια από τα οποία περνάει ένας τραυματισμός, ο χρόνος αποκατάστασης είναι προκαθορισμένος και τα πρωτόκολλα αποθεραπείας είναι αυτά που θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική προσαρμογή για τις επερχόμενες αθλητικές επιβαρύνσεις.
Όταν έχουμε μία θλάση:
Ο γιατρός θα αξιολογήσει τον βαθμό της θλάσης με υπέρηχο
Ο αθλητής οφείλει να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες έχοντας άμεση συνεργασία με τον γιατρό για να προσδιορίσουν την επαναφορά του στην αθλητική δραστηριότητα.
Επιστρέφοντας στην αθλητική δραστηριότητα ο αθλητής οφείλει να δυναμώσει το πάσχον σημείο και να μπει ποιο γρήγορα στις αγωνιστικές απαιτήσεις.
Βέβαια σ΄αυτό το σημείο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι αθλητές και οι γυμναστές γιατί συναντάμε τον υποτροπιάζον τραυματισμό.
Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει ένα κενό διάστημα γιατί ο αθλητής μένει μόνος του χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση και χωρίςπροσωπικό πρόγραμμα προπόνησης.
Συμβουλές για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης:
Ενημέρωση για τον βαθμό της θλάσης από τον γιατρό
Ενημέρωση για την βελτίωση από τον φυσικοθεραπευτή
Προσδιορίζουμε τον χρόνο επαναφοράς σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει , (οφείλουμε να λαμβάνουμε οδηγίες και πληροφορίες)
Ενδυνάμωση του πάσχοντος σημείου με βάση τις προπονητικές νομοτελειακές αρχές
Ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων που συνεπικουρούν στην γενική φυσική κατάσταση
Αύξηση της κινητικότητας και τις ελαστικότητας των μυών
Ανάπτυξη της δύναμης της αντοχής και σταδιακά ανάπτυξη της ταχύτητας και της ταχυδύναμης
Καθ όλη την διάρκεια της αποκατάστασης , ο αθλητής μπορεί να κάνει αναπνευστικές ασκήσεις με μηχάνημα αντίστασης αεραγωγών , υδρογυμναστική , ενδυνάμωση με ηλεκτροδιεγερσιμότητα.
Προσαρμογή στις ειδικές απαιτήσεις του αγωνίσματος
*Επανεξέταση από τον γιατρό και έγκριση για την εισαγωγή στην αγωνιστική δράση.
* Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί αρμονικά και μοχλικά δηλαδή είναι κατασκευασμένο να έχει πολλές αρθρώσεις και να εκτελεί πολλές και διάφορες κινήσεις σε πλήρη αρμονία και συνεργασία μεταξύ τους. Άρα όταν έχουμε έναν τραυματισμό σε έναν άξονα του ανθρώπου είμαστε σίγουροι ότι θα επηρεαστούν αρκετές κινητικές αλυσίδες.
Μανώλης Γαλάνης
Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΠΘ
Σ.Ε.Υ.Π. ΛΑΡΙΣΑΣ